Често задавани въпроси За проекта Plana Heights

Въпроси относно надеждността на фирмата собственик на земята и проекта като цяло

Q: Какво е името на компанията собственик на проекта?

А: А.З.К. Пропъртис ЕООД, със собственик и МОЛ Авиноам Катриели, който е също така и Президент на Двунационалната Българо-Израелската Търговска Камара (BCCBI) и президент на фондацията IloveBG   


Q: Защо началният капитал на фирмата собственик на земята е само 5000BGN?

А: Началният капитал на дружеството не е показателен фактор за стойността на фирмата. В този случай стойността на фирмата се измерва с притежаваните от нея активи, а именно близо 2000 декара в проекта Плана Хайтс


Q: Какви гаранции имам, че след закупуването на земя, дружеството няма да напусне проекта, оставяйки ме само с моята земя, без възможност да си построя къща?

А 1: В този проект са инвестирани над 30 милиона Евро, включително за закупуване на имоти от близо 2000 декара, събрани в един масив от 2007г на сам. Освен това от тогава до сега с много труд и постоянство сме изготвили ПУП, официално разрешение за изграждане на ново селищно образование, проектът ни е получил с решение на Министерски Съвет № 325 от 03.05.2016г Приоритетен Статут, има одобрени инфраструктурни планове, с една единствена цел – проектът да бъде реализиран успешно и до край.

А 2: Планирано е компанията да не продава цялата земя по модела „Построй сам своя собствен дом“. По-голямата част от имотите ще бъдат продадени с вече построени от нас готови къщи

A 3: Катриели е обществена личност с множество други проекти в България и чужбина

А 4: Компанията няма кредити или ипотеки


Q: Как бих могъл да проверя, че фирмата собственик е реална и мога да й се доверя?

А: Можете да проверите, че фирмата съществува в търговския регистър, в имотния регистър на община Самоков, че тя е собственик на имотите, да посетите централата, за да се уверите, че тя функционира, където може да разгледате всички документи, разрешителни, където на всички Ваши въпроси ще бъде отговорено


Q: Това първият подобен проект ли е за неговия инициатор?

А: В България да, но от 1986г е участвал в подобни проекти в Израел, САЩ и Англия. Само в Израел има участие в завършването на над 10 проекта със сходна визия и модел за реализация. Катриели инвестира в България от 20г,а живее постоянно в България от 10г. Идеята да реализира този проект и да предостави възможност за по-добро качество на живот на български граждани от средната класа го провокира да инициира подобен проект и в България.


Цени

Q: Колко е цялостният разход за покупка на къща с двор в Първи квартал?

А: В момента бъдещите жители имат възможност да закупят къща с размер от 150 кв. м с двор от 500 кв. м на цена от 118 350 EUR без ДДС.


Процесът на развитие на проекта

Q: Какви са етапите на развитие на проекта и какви биха били инвестициите на клиента във всеки един от тях

А: Проектът се развива в три общи фази:

Фаза 1: : На този етап фирмата продава чрез модела: "Построй сам своя дом". Тази фаза обхваща три отделни етапа и е ограничена до първите 500 продадени единици

Етап 1: Закупуване на земя.

На този етап цената на земята е 55EUR на квадратен метър, като все още се правят отстъпки за имоти от Първи квартал, които все още не са изкупени

Етап 2: Развитие на инфраструктурата

На този етап струва 16 000EUR (без ДДС) за единица от половин декар

Етап 3 : Изграждане на къщи

В случай, че купувачът реши да избере някой от готовите ни проекти за къща, нас и наша под изпълнителна строителна фирма за строежа на къщата си, то тогава цената на построяването на сградата в момента е 499 EUR (без ДДС) на квадратен метър. В случай, че избере да проектира своята къща със собствен архитект, който да проектира сградата и да се ангажира за изваждането на строително разрешение, клиентът е длъжен да получи одобрението на Главния архитект на селището, относно външния дизайн на къщата и спазването на параметрите на ПУП-а за конкретния парцел.   

Фаза II:

Стойността на земята се повишава. Ние планираме към този етап нейната стойност да бъде между 70 и 90EUR на кв.м. Компанията ще продължи да продава чрез модела "Построй сам своя дом

Фаза III:

Стойността на земята се повишава. Ние очакваме, че ще бъде над 120EUR на кв.м. В този етап компанията ще продава готови къщи на по-високи цени.


Q: Кога ще започне работата по инфраструктурата?

A: Първата фаза на инфраструктура ще започне през пролетта на 2019 г.


Q: Кога ще бъдат построени първите жилища?

А: Първият квартал, състоящ се от 50 къщи, общи зелени части,  търговски център с магазини, фитнес и Спа ще бъдат готови до средата на 2020 г.


Q: Какви са процесите, които компанията на проекта ще поеме вместо мен?

А 1: По принцип компанията може да предостави всички услуги, до етап на построена къща.

А 2: Компанията ще осигурява поддръжката на проекта, включително охрана, почистване и поддръжка на общите части, инфраструктурата и след окончателното завършване на проекта.


Изисквания за строеж на къщите

Q: На какви правила и ограничения трябва да отговарят индивидуалните къщи, така че да се гарантира хармонията в архитектурата и добросъседските отношения след това?( Клиентът трябва да е наясно с тези правила, преди да взема решение за покупка на парцел.)

A: Основните общи правила са:

1. Има изисквания и условия за външния вид на къщите, за да бъдат представителни и на ниво, което следва да се очаква в нов модерен квартал и да бъдат одобрени от Главния архитект

2. Всеки е длъжен да се придържа към закона и правилата на ПУПа и разрешението за строеж.

3. Да се изгради външната фасада в разумен ограничен във времето период (до 3 Години от закупуването).


Q: Възможно ли е изискванията за изграждане на къща да са различни взависимостот местоположението на парцела, който избера?

A: Не


Q: Мога ли да видя готови модели на къщи, от които да мога да избирам?

A 1: Да, на сайта или след като се срещнете с нашия архитект.

А 2: Посетете нашата Фейсбук страница, където може да разгледате актуални модели на къщи https://www.facebook.com/PlanaHeights/


Q: Мога ли да имам земеделска градина в моя парцел?

A: Да.


Q: Мога ли да имам животни в къщата си? Не само котки и кучета, но пилета, коне ...?

A: Принципно не. В някои отдалечени части на проекта, само по предварителна договорка това може да се окаже възможно


Нивото на Сигурност за живущите 

Q: Как ще изглеждат мерките за сигурност?

A: Сигурността ще съответства на нивото според израелски модел. Ще има умна ограда около Plana Heights и център за бързо отреагиране и събиране на цялата информация, с готови професионалисти 24/7 за всяка необходима реакция. Ще бъде възможно да се влезе в града само през охраняваните входове.


Местоположение

Q: На какво разстояние от София е терена?

A: На около 25 км, в момента до там се стига през Бистрица - Железница - Плана и отнема около 30 минути път с кола, без да бързате. Нов път се планира да бъде изграден, който ще добави още една възможност за достигане до града за по-малко време (около 20 минути път с кола, без да бързате). Важно е също така да се отбележи, че след като първите семейства започнат да живеят в Plana Heights, Компанията възнамерява да закупи два автобуса, за да се използват като частен транспорт до София.


Q: Може ли да посочите точното GPS местоположение?

A: Можете да го видите в презентацията на сайта на проекта или да се обърнете към нас за координати на конкретен парцел


Общи / Разни

Q: Какъв е общият брой на парцелите?

A: 3037, включително пътищата. Общо около 2900 парцели за продажба. От тях досега повече от 400 са продадени. Първата фаза на проекта се планира да приключи, когато 500 единици бъдат продадени.


Q: След като клиентът е закупил земя, има ли срок, в който той е длъжен да сипострои къща? Какво ще кажете за възможноста за подновяване на разрешение застроеж?

A: Клиентът ще трябва да завърши изграждането на външната фасада в рамките на 3 години от закупуването на имота. Разрешителните за строеж се издават от общината.


Q: Какви се очаква да бъдат месечните разходи за поддръжка?

A: На този етап не може да се оцени точно, просто защото е трудно да се каже колко собственици ще има в Plana Heights, но ние ще осигурим прозрачност при методиката на формиране на разходите по поддържката: Общата стойност ще се раздели на броя на собствениците.


Q: В коя община е терена? Какво ще кажете за услугите, които трябва да предоставят от общината - събиране на боклука, снегопочистване и т.н.?

A: Община Самоков. Тези услуги ще бъдат осигурени от Мениджмънта на проекта.